ITD - Brancheorganisation for den danske vejgodstransportIconIcon

18. januar 2019 - 02:45

- Forbered jer på det værste

- Forbered jer på det værste

Af Redaktionen

18. januar 2019 - 02:45

Danske vognmænd må forberede sig på worst case scenario efter nej til Brexit-aftale, melder ITD.

Efter det britiske parlaments nej til premierminister Theresa Mays Brexit-aftale er der stor usikkerhed om vejgodstransporterne til og fra Storbritannien efter 29. marts, hvor Storbritannien efter planen træder ud af EU. ITD intensiverer nu arbejdet med at forberede sine medlemmer på et hårdt Brexit.

 

Theresa May skal senest mandag 22. januar fremlægge en alternativ plan. Det britiske parlaments nej til aftalen vækker stor bekymring i det danske vejgodstransporterhverv.

 

Tæt på scenarie

- Det kunne have været dagen, hvor briterne havde landet en historisk aftale, som havde bragt os tættere på klare retningslinjer for den fremtidige samhandel med Storbritannien. Sådan gik det ikke, og vi er nu meget tæt på et scenarie, hvor der ikke landes en aftale. Det vil skabe store vanskeligheder for danske transportører. I ITD har vi længe været i gang med at forberede vores medlemmer på den situation, og det arbejde intensiverer vi fra nu af, siger Carina Christensen, ITD’s administrerende direktør.

 

ITD opfordrer danske vejgodstransport- og logistikvirksomheder til nu at forberede sig på worst case scenario. Det kan nemlig blive meget vanskeligt at lande en aftale på kun 73 dage, melder ITD.

I værste fald

- Landes der ikke en aftale, vil det i værste fald betyde, at en fællesskabstilladelse ikke vil kunne benyttes ved kørsel til/fra/i/gennem Storbritannien. Alternativet vil være CEMT-tilladelser, som har flere restriktioner. Ligeledes er der et begrænset antal CEMT-tilladelser, som ikke vil kunne dække den samlede efterspørgsel. Udover at give problemer med tilladelser, vil det også have betydning for andre områder, som er EU-reguleret. Varer til og fra Storbritannien vil skulle fortoldes, og den øgede kontrol forventes at give lange køer ved transporter til og fra Storbritannien, siger Maria Feldberg, jurist i ITD.

Nødplan

EU har fremlagt en nødplan, der skal sikre vejtransporten året ud, men det er endnu ukendt, hvordan Storbritannien stiller sig over for denne. Selv hvis den vedtages, løser den kun spørgsmålet om kørselstilladelser i en begrænset periode og berører ikke andre problematikker.

Læst i alt:

74 gange

|

Læses i øjeblikket af:

1

Kommentar

Mest læste i dag

Mest læste de sidste 7 dage