DTL - Danske VognmændIconIcon

15. januar 2019 - 02:35

Fin udsigt med ’bump på vejen’

Fin udsigt med ’bump på vejen’
Fin udsigt med ’bump på vejen’

Økonom Morten Pernø, DTL - Danske Vognmænd.

Af Redaktionen

15. januar 2019 - 02:35

Økonom: Højkonjunktur i lidt lavere tempo, hold øje med kundernes soliditet.

DTL – Danske Vognmænds økonom Morten Pernø vurderer i en ny prognose, at dansk økonomi fortsatte fremgangen sidste år.

Men samtidig begyndte presset fra arbejdskraftmanglen for alvor at vise sig.

 

- Sidste år steg bruttonationalproduktet med 1,8 procent, hvilket bl.a. skal ses i lyset af sommerens tørke. Ifølge Transport Intelligence voksede dansk og europæisk vejgodstransport med henholdsvis 3,3 og 3,5 procent i første halvår af 2018. Fremgangen blev især drevet af privatforbruget, som stimuleredes af en stadigt stigende beskæftigelse og boliginvesteringerne, mens eksporten skuffede på grund af mere negative internationale forhold, lyder det fra økonom Morten Pernø.

Generelt positiv

Udviklingen ses også i Danmarks Statistiks konjunkturbarometre for transportvirksomhederne:

 

- Udviklingen i omsætningen var generelt positiv, dog med et dyk sidst på året, mens den fra andet halvår udviklede sig positivt for beskæftigelsen. De seneste forventninger var ganske positive til begge nøgletal.

Dansk Byggeris seneste konjunkturanalyse fra oktober viser, at det overordnet går godt i byggeriet, som har grund til optimisme, drevet frem af den bedre danske økonomi og fremgang på boligmarkedet med stigende boligpriser over hele landet og et øget behov for nybyggeri af boliger.

Vejanlæg falder

Men fremgangen gælder ikke anlægssiden og især ikke vejene, hvor byggeriet er kraftigt faldende og vil være det i de kommende år.

 

Ifølge Dansk Byggeri faldt Vejdirektoratets vejanlægsudgifter fra 5,25 milliarder kroner i 2015 til skønnet 2,10 milliarder sidste år og ventes efter en lille stigning til 2,45 milliarder kroner i år at falde yderligere til 1,95 milliarder kroner i 2020.

Tilsvarende falder kommunernes beløb til vejanlæg fra 4,15 milliarder kroner i 2015 til 2,95 milliarder kroner i 2020.

Læst i alt:

62 gange

|

Læses i øjeblikket af:

1

Kommentar

Mest læste i dag

Mest læste de sidste 7 dage